Pihe-puha mézeskalács kizárólag emberi fogyasztásra!
Felesleges napokat várni, amíg a mézeskalács megpuhul; süssünk egyből puha verziót! Az alábbi recept egy 2008-as Magyar Konyha újságból való, az utolsó mondat, miszerint 5-6 percig sütjük nem elírás, bátran vegyük ki a sütőből a puha kekszeket!
Hozzávalók (kb. 60 darab):
25dkg méz
10dkg vaj
15dkg cukor
50dkg liszt
1 citrom reszelt héja
fél-fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg, fahéj és gyömbér (a bolti mézeskalács fűszerkeverék igen domináns ánizs ízű)
1 kiskanál szódabikarbóna
2 tojássárgája
Elkészítés:
1. A mézet a vajjal együtt, nem túl erős tűzön meglangyosítjuk.
2. A cukrot belekeverjük, majd a lisztet a citromhéjjal, a fűszerekkel és a szódabikarbónával összeszitáljuk.
3. A lazán felvert tojással együtt a mézbe keverjük, és robotgép dagasztó fejével vagy fakanállal sima tésztává dolgozzuk.
4. A tálat fóliával letakarjuk és a tésztát 1 napig a hűtőszekrényben érleljük.
5. Ezután lisztel behintett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk, és 180 C fokra előmelegített sütőben alsó-felső üzemmódban (légkeveréses sütőben 165 C fokon) 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük. A kihűlt figurákat tojáshabbal, csokoládémázzal, színes cukorgyöngyökkel díszitjük.
Boldog Karácsonyt kívánunk kedves vásárlóinknak!
Preciz.hu munkatársai